Eco ciekawostki

DLACZEGO  PELLET ?

Pellet to materiał opałowy wyprodukowany najczęściej ze sprasowanych pod wysokim ciśnieniem odpadów drzewnych: trocin, wiórów, zrębków. Możliwe jest również wykorzystanie kory, upraw energetycznych i słomy.  Granulki mają jasny kolor. Najczęściej jest to kolor naturalnego drewna, z którego są produkowane. Jedynym surowcem jest biomasa. Pod wpływem odpowiedniej temperatury lignina – jeden z podstawowych składników drewna – zaczyna wykazywać właściwości kleju. Gorąca masa ligniny i celulozy jest pod dużym ciśnieniem wyciskana przez otwory matrycy, formując się w  wałeczki o średnicy  6-25 mm i długości do kilku centymetrów.

Europa i świat na chwilę obecną stoją przed ważnym zadaniem – znaleźć alternatywne źródła energii. Nowe domy coraz częściej są wyposażane w kotły na pellet.

Dlaczego właśnie pellet cieszy się takim powodzeniem?

Odpowiedzi należy się doszukiwać przede wszystkim w dążeniu do odpowiedniego traktowania środowiska naturalnego. Unia Europejska narzuca ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, który prowadzi do globalnego ocieplenia klimatu. Pellet pozwala spełnić te wymagania, ponieważ bilans emisji CO2  = 0. Obliczono, że drewno w czasie spalania emituje tyle dwutlenku węgla, ile wcześniej wchłonęło z atmosfery w procesie fotosyntezy.

Poza tym jest to paliwo odnawialne, czyli odrasta. Zasoby węgla, gazu i ropy kiedyś się wyczerpią, a im będzie ich mniej, tym będą droższe. Drewno jest naszym rodzimym produktem i na jego cenę nie ma większego wpływu sytuacja polityczna na świecie, w odróżnieniu od cen gazu i ropy naftowej.

Następną przyczyną jest wysoka kaloryczność pelletu. Jeżeli weźmiemy pod uwagę kaloryczność najlepszej jakości węgla kamiennego (antracytu) –  ok. 4800 kcal – to dla porównania kaloryczność pelletu wynosi ok. 4400 kcal, a drewna opałowego tylko ok. 2500 kcal. Jak można łatwo zauważyć, węgiel charakteryzuje się największą wartością opałową,  ale z jego jakością bywa różnie. Na jakość węgla mają wpływ: warunki i czas przechowywania. Bywa, że kupując 1000 kg węgla, płaci się za 200 litrów wody, którą wcześniej wchłonął na składowisku. 

Stosunek ceny do wartości opałowej drewna opałowego również pozostawia wiele do życzenia. A zatem, najlepszym połączeniem ceny i jakości jest pellet.

 PELLET ZAMIAST OLEJU OPAŁOWEGO

Znakomita większość posiadaczy kotłów zasilanych olejem opałowym nie zdaje sobie sprawy, że mogą zredukować koszty ogrzewania o 69%. Wystarczy zmodernizować kocioł montując zamiast palnika olejowego palnik pelletowy. Nie wymaga to wymiany całego kotła. Palnik pelletowy musi mieć osobny sterownik i dostawiony zbiornik-zasobnik wraz z podajnikiem. Zasobnik ustawiamy największy jaki zmieścimy, aby uniknąć częstego uzupełniania. Kocioł w dalszym ciągu zachowuje pełną automatykę działania, czyli: sam się rozpala, sam się wygasza utrzymując zaprogramowany zakres temperatur. Naszym  jedynym zadaniem jest zadbanie, aby w zasobniku był pellet i okresowe usunięcie popiołu, którego pozostaje ok. 5 kg z 1 tony spalonego granulatu. Sam popiół jest doskonałym nawozem dla roślin, wystarczy więc rozsypać go na trawnik lub rabatę kwiatową.

Palnik olejowy pozostawiamy w rezerwie. W każdej dowolnej chwili możemy zamontować go na kotle i ponownie spalać olej.

 

Zalety PELLETU

* koszty ogrzewania przy wykorzystaniu pelletu są niższe niż w przypadku drewna opałowego, węgla czy oleju opałowego.

* spalanie można zautomatyzować – kocioł sam rozpala się i wygasza podtrzymując żądaną temperaturę

* wysokie bezpieczeństwo przeciwpożarowe i przeciwwybuchowe (w porównaniu do kotłów gazowych lub olejowych).

* pachnąca i czysta kotłownia

* kocioł na pellet wymaga  minimalnej obsługi i interwencji- czas uzupełniania paliwa jest uzależniony od wielkości zasobnika.

* wygodny w  przechowywaniu i transporcie - pellet pakowany jest w worki foliowe po 15-25 kg. albo big-bagi po 500-1000 kg.

 

CIEKAWOSTKI O PELLECIE

- jest wykorzystywany w kominkach - niektórzy używają do tego papierowych reklamówek lub specjalnych koszy

- doskonale sprawdza się jako zamiennik węgla do grilla J

- jest doskonałym absorbentem wody – chłonie trzykrotnie więcej niż waży – wykorzystywany jako wypełnienie kuwet dla zwierząt domowych. Składa się z samych naturalnych składników. Nawet jeżeli nasz ulubieniec go połknie, nic mu się nie stanie, nie wywołuje alergii. Poza tym naturalnie pachnie drzewem iglastym, a dodatkowo – jest gładki i zwierzę nie rozniesie go w swojej sierści po całym mieszkaniu.

- jako absorbent też wykorzystuje się w miejscach narażonych na wycieki smarów i olejów – np. w warsztatach samochodowych.

 

8 MITÓW O PELLECIE

  1. Garstki pelletu wystarczy do pracy kotła przez całą dobę.

No tak pięknie, to, niestety, nie jest. Pellet  to nie jest paliwo jądrowe i nie może się pochwalić aż taką wydajnością. Ogólnie przyjmując 1 kg pelletu wytwarza ok. 5 kWh energii. Mówiąc jeszcze ogólniej – 1 kg pelletu wystarcza do ogrzania ok. 50 m2 w przeciągu 1 godziny.

  1. Pellet pali się lepiej niż zwykłe drewno opałowe, a zatem, na pewno jakaś chemia jest dodawana przy jego produkcji.

Pellet – to najczystsze i najbardziej ekologiczne biopaliwo. Mimo to, że istnieją normy prawne (np. w Szwecji) pozwalające dodanie związków chemicznych do produkcji pellet, w Polsce żaden szanujący się producent tego nie robi. Pellet pali się lepiej dlatego, że jest sprasowany, a co za tym idzie cięższy od szczap drewna opałwego. Potwierdzeniem tego jest fakt, że dobry pellet tonie w wodzie.

  1. Pellet można przechowywać gdziekolwiek i tyle ile się tylko chce.

Można, owszem. Tylko pytanie – czy można go później wykorzystać zgodnie z jego przeznaczeniem? Po dłuższym przechowaniu na zewnątrz pellet wchłonie wilgoć z powietrza. Podczas przechowywania w pomieszczeniach o zmiennej temperaturze (np. w nieogrzewanej stodole) możliwe jest wchłoniecie przez pellet powstałego kondensatu. Czy można ogrzewać dom takim pelletem – każdy decyduje sam, ale rekomendacje przechowywania w suchych (niekoniecznie ogrzewanych) pomieszczeniach jednak po coś  istnieją.

  1. Przechowywane jeden na drugim worki pelletu zaczynają się psuć i brzydko pachną.

Całkiem możliwe, ale pod warunkiem, że był wykorzystywany uprzednio jako wypełniacz do kuwety domowego ulubieńca (bądź ulubieniec pomylił się co do lokalizacji swojej kuwety). Procedura produkcyjna pelletu wyklucza pozostanie w nim bodźców powodujących gnicie.

  1. Biały pellet jest dobry, a szary zły.

Najczęściej spotykany mit o pellecie. Kolor pelletu w żadnym stopniu nie wpływa ani nie świadczy o jego jakości. Tak samo jak i jego zapach. Jakość pelletu widać dopiero po jego spaleniu.

  1. Kocioł na pellet nie wymaga obsługi.

Po spaleniu 1t dobrego pelletu  pozostanie ok 5 kg popiołu. Część co prawda pójdzie z dymem, ale resztę należy usunąć. Jest doskonałym, naturalnym nawozem dla roślin.

  1. Kocioł na pellet jest trudny w obsłudze.

A z tym mitem niech walczą specjaliści J Tak czy inaczej nie jest trudniejszy w obsłudze od każdego innego typu kotłów. Najważniejsze zadać mu temperaturę, jaką chcemy uzyskać, a całą resztą  zajmie się automatyka sterująca.

  1. Dobry pellet niełatwo jest kupić.

I tu się po części zgadzamy – stąd też pomysł na otwarcie hurtowni. Chcemy zapewnić możliwość najlepszego wyboru dla naszych klientów. W  Polsce jest coraz więcej firm produkujących dobry pellet. My ze swej strony dokładamy starań, aby oferować tylko dobry towar.

Ta witryna internetowa korzysta z plików cookie. Pozostając na niej wyrażasz zgodę na korzystanie z cookie.
Przeglądarka internetowa umożliwia zablokowanie plików cookie.

Zamknij [X]